La Seimeni case circulare de 300mp si un inel fabulos, pe autostrada Transilvania un oras de 100ha… Se dezvaluie civilizatii mai vechi decit piramidele, Old Europe -5000BC

The Vinca pottery is almost indistinguishable from Ubaid Sumerian (Ubaid is the oldest, initial phase o the Sumerian material culture, corresponding temporarily with the end of Vinca-Turdas culture). Read more.  

>> 373 google earth photos from Dobrogea >> Seimeni, Hamangia, La Tene, Axiopolis – a 7000 year history … 200 de locuinte circulare de 300mp, cea mai mare concentrare de locuinte circulare cu diametru de peste 20m din Europa ..

sei2

sei3sei4sei5sei1seimeni hamangia

Descoperire senzațională într-unul din misterioasele discuri uriașe de la Seimeni: un inel din bronz care conține simboluri prezente și în cultura Turdaș Vincha!!! Povestea începe însă în anul 2010 când Cristian Pintilie detectează prin satelit un complex uriaș de discuri ascunse în pământ, la Seimeni, în județul Constanța. Ceea ce este cert e faptul că, deși au mai fost discuții între arheologi pe acest subiect, niciun specialist nu s-a obosit să dea o fugă până acolo să vadă despre ce este vorba. A făcut-o însă Cristian Pintilie duminica trecută iar descoperirile lui vor scrie istorie, cu siguranță! Plecat cu familia în zona Seimeni, a hotărât să facă și o scurtă investigație în aceste discuri neluate în seamă de lumea științifică și surpriză: oriunde a săpat, la 10-15 cm adâncime, a descoperit ceramică străveche, vetre de foc, amfore, bucăți de metal cu aspect de topitură – posibil din staniu sau cositor… Și cum nimic nu este întâmplător, primul lucru pe care l-a scos la lumină, la prima detecție cu aparatul (ca și cum l-ar fi așteptat de milenii pe Cristian!), a fost un inel sigilar din bronz care are incizate două simboluri identice cu semne din cultura Turdaș-Vincha, o cultură veche de 7.500 de ani. Mai mult decât atât, unul dintre simboluri seamănă bine și cu un simbol prezent pe plăcuțele de la Tărtăria.

Descoperirea este una excepțională pentru că ne vorbește despre o continuitate a simbolurilor pe o perioadă de mii de ani. Dincolo de toate, locul în sine se arată a fi unul excepțional pentru că dacă acest arheolog amator, care și-a obținut autorizația de detecție acum trei luni (!!!), a reușit ca în doar  câteva ore dintr-o după masă de duminică să descopere așa ceva, ceea ce s-ar putea descoperi acolo în urma unei investigații arheologice sistematice, de anvergură, ar putea să aducă la lumină lucruri capabile să schimbe perspectiva istorică asupra unei anumite perioade sau a unui loc, sau cel puțin să o îmbogățească cu noi informații.

Seimeni-1-300x240Seimeniseimeni turdassites.google.com/site/seimenisatdinneolitic/ >  ”În interiorul unei locuinţe circulare amplasată în prima zonă, la o adâncime de 25-30 cm, am descoperit un inel sigilar aflat într-o stare perfectă de conservare. Inelul are diametrul de 20 mm iar sigiliul are forma octogonală cu laturile de 3 şi 6 mm, dispuse alternativ. Pe sigiliu sunt gravate imagini ideografice dintre care două sunt identice cu semnele Vinca-Turdaş (unul se regăseşte pe plăcuţa circulară descoperită la Tărtăria în 1961 de cercetătorul clujean Nicolae Vlassa), iar al treilea este un simbol religios vechi de 12.000 de ani – bucraniul. Inelul se află într-o stare foarte bună de conservare datorită faptului că, prin baterea bronzului, se obţine la exterior un strat dur, similar celui obţinut prin extrudare, care nu corodează uşor. În plus, solul nisipos de pe dealul Seimeni este foarte permeabil, nereţinând umezeala. Cuprul din compoziţia bronzului nu reacţionează cu apa, dar reacţionează încet cu aerul atmosferic. În urma acestei reacții, pe suprafața cuprului se formează un strat de cupru oxidat cu nuanţe verzui . În contrast cu oxidarea fierului la aer umed, acest strat de oxid se oprește din coroziune. Din această cauză, obiectele din bronz care au stat mult în pământ au acea culoare “brun antic”. În perimetrul aşezării de la Seimeni, în interiorul locuinţelor circilare semi-îngropate, am descoperit fragmente din materiile prime necesare confecţionării bronzului antic. Movila existentă pe dealul de la Seimeni, în cel mai înalt punct, este alcătuită, în principal, din zgură, iar aceste dovezi arheologice sugerează faptul că s-au produs cantităţi foarte mari de bronz.”

seimeni case circularetartaria turdas
 
A fost descoperit cel mai vechi oraş din Transilvania: “Datează de dinainte de Piramide!”“De ce spun ca e primul oras din Transilvania, ca sa nu spun cel putin din sud – estul Europei: pentru ca am descoperit un sistem de fortificatie, de imprejmuire, compus din 11 palisade si santuri succesive, pe o profuzime de 200 de metri. Am descoperit doua porti de intrare in sistemul de fortificatie, cu turnuri, totul din lemn. Acest sistem, de o asa de mare dimensiune, nu s-a putut cerceta in Europa fiindca costa foarte mult. Am surprins aceste palisade, santuri, turnuri, care ocroteau un nucleu care, din punctul meu de vedere, in stadiul initial avea cam 100 de hectare imprejmuit. Faptul ca este consacrat dupa toate regulile vedem din faptul ca, la distante de aproximativ 200 de metri, in interiorul primei sau celei de-a doua fortificatii este pus cate un sacrificat. Am gasit vreo cinci (schelete – n.r.). Ceea este curios este ca nici unul nu e in aceeasi pozitie, deci e clar ca e sacrificiu, nu este o inmormantare. I-au sacrificat in diverse ritualuri. Sunt pusi fie pe burta cu mainile si picioarele legate, fie pe spate cu mainile si picioarele legate, fie cu capul taiat si pus pe piept”, a declarat directorul muzeului Brukenthal.

“Trebuie sa ne gandim la un mare centru regional al acelui moment. Am gasit explicatia asupra numarului mare de vase si statuete de lut descoperite aici. Am gasit 60 de cuptoare pentru arderea obiectelor de mici dimensiuni si singura concluzie care se poate trage este ca aici se facea plastica de statuete, idolii, pentru o tara. si aceasta mare asezare sacra cu caracter urban livra aceste piese, consacrate deja, spre comunitati. E singura asezare din toate cele cercetate pana acum din Europa neolitica care are un numar asa mare de cuptoare. (…) Putem argumenta ideea ca suntem in fata unei asezari protourbane aidoma marilor asezari din Orient, o asezare care avea sigur regi, datorita statuilor pe tron”, a explicat Sabin Luca.

“Sapaturile din ultimul an si jumatate au creat un nou muzeu, avem deja mii de piese intregi restaurate, extrem de reprezentative, unicat, de la ceramica la metal, de la piatra la os. La cercetarea aceasta se va mai lucra patru-cinci ani pana cand vom tipari volumele. (…) Pana acum s-a cercetat un esantion ceramic de doi-trei la suta si s-a cercetat cam trei-patru la suta din oase. La cea mai mare cercetare din Europa nu poti sa estimezi nimic, decat ca la final vom raporta cel mai mare esantion ceramic cercetat in Europa, cel mai mare esantion osteologic cercetat in Europa, cel mai mare, pentru ca asta a fost norocul nostru”, a adaugat Sabin Luca.

In situl de la Turdas au fost descoperite sase orizonturi diferite, datate in neoliticul timpuriu, eneoliticul timpuriu si dezvoltat, perioada dacica si cea medievala, in jurul secolului XII.

Sabin Luca, directorul Muzeului Brukenthal din Sibiu, intenţionează să realizeze la Tărtăria cel mai modern complex arheologic din România, pe o suprafaţă de 2,5 hectare! Acesta ar urma să aibă locuri de cazare pentru arheologi, spaţii speciale pentru cercetarea şi restaurarea obiectelor găsite, dar şi locuinţe neolitice reconstituite în acre, unde să poată fi cazaţi turiştii care vizitează arheoparcul. Tărtăria este un sit extraordinar de important, pentru că acolo s-au descoperit, în 1961, trei tăbliţe din lut cu pictograme vechi de aproximativ 7.000 de ani. S-a ajuns la concluzia că acele semne reprezintă prima formă de scriere din lume. Împotriva acestei concluzii s-au ridicat însă numeroşi arheologi, inclusiv Sabin Luca, toţi susţinând că în epoca pietrei nu putea exista scriere, iar semnele acelea ar fi ornamente. Tot pe traseul autostrăzii, arheologii conduşi de Luca au cercetat, la Miercurea Sibiului, o altă aşezare din epoca pietrei, în care au găsit un fragment de ceramică inscripţionat cu o scriere cuneiformă veche de… 8.000 de ani!

Din acel moment, viziunea directorului de la Brukenthal despre neolitic s-a schimbat – “Eu sunt zguduit. Am publicat volume internaţionale cu semne şi simboluri, căutând să destructurez ideea după care în neolitic exista scriere. În cazul acesta nu e ornament… Este o descoperire deosebită”, spunea Luca, uluit de acea scriere.

About Alex Imreh

0742669918
This entry was posted in Dacia, OldEurope and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to La Seimeni case circulare de 300mp si un inel fabulos, pe autostrada Transilvania un oras de 100ha… Se dezvaluie civilizatii mai vechi decit piramidele, Old Europe -5000BC

  1. Interpretarea simbolurilor incizate pe inelul sigilar din bronz descoperit la Seimeni: Mama Pământ, bucraniul şi Zeul Cerului – simboluri atestate în paleoliticul superior, neoliticul timpuriu şi în toate perioadele următoare.
    Simbolurile incizate pe inel sunt identice cu simbolurile prezente pe statuetele antropomorfe feminine aparţinând culturii dunărene Zuto Brdo – Gârla Mare din epoca bronzului mijlociu şi târziu:
    https://sites.google.com/site/seimenineoliticsipreneolitic/

Leave a comment